brits korthaar

 

De Brits korthaar die wij fokken zijn uitsluitend kortharig.

Het is een stevige, gedrongen kat die aan het eind van de 19e eeuw in Engeland gefokt werd voor specifieke kleur en tekening in de vacht. Door het kruisen met persen kregen de Brits kortharen meer lichaamsvolume en kopomvang. 

Het ras heeft in verhouding kleine oren en grote ronde ogen, en vooral de katers hebben erg bolle wangen. Het is een grote en gespierde kat met een korte, dikke staart waarvan de top lichtjes afgerond is. Vroeger kwam het ras voornamelijk in de kleur blauw voor. Tegenwoordig zijn er veel verschillende kleuren en patronen ( op het moment ongeveer 20 erkende kleuren) Aangezien de meeste kleurfactoren en patronen/aftekeningen bij de kat voorkomend, het ras binnengebracht zijn in de loop der jaren. De hedendaagse meest populaire kleurslagen zijn blauw, lilac en silvertabby, en de laatste jaren is de kleur black golden erg populair.  De Brits korthaar heeft een korte en dichte vacht. Ook hebben de katten een goed ontwikkelde ondervacht met fijne dichte textuur.

De Brits korthaar is niet veeleisend in de omgang en evenwichtig van aard. Het karakter is rustig en introvert. Het dier is geen aandacht vrager, maar maakt subtiel door zacht miauwen of bij de eigenaar te komen zitten, duidelijk dat aandacht nodig is. Hoewel er dieren zijn die dit wel doen is het ras in het algemeen geen echte schoot kat, maar zit liefst dicht in de buurt naast de mensen op de bank of naast de stoel. Omdat onze katten zoveel aandacht en knuffels krijgen, lukt het ons eigenlijk altijd wel om er een schoot kat van te maken. Het zijn geen katten om veel op te tillen, ze bezitten een eigen onafhankelijkheid en volgen de huiselijke activiteiten op kleine afstand.