verzorging

 

Vacht:

De Brits korthaar is vrij gemakkelijk te verzorgen. Borstel de kat maar 1 x keer in de 3 a 4 weken om dood haar te verwijderen en de huidoliën in de vacht te verdelen. Wanneer u te vaak kamt gaat de kat nog meer verharen. In het voor en najaar wisselen ze van vacht,  dan moet het beestje extra aandacht krijgen. In deze periodes verliest de Brits korthaar namelijk haar winter/zomer vacht en dit zal meer verzorging vragen om klitten te voorkomen. Kam niet met een kam die de Furminator heet, met deze kam vernielt u de vacht.

De oren:
Oormijt wordt veroorzaakt door zeer kleine mijten die zich in de gehoorgang nestelen en daar een pijnlijke oorontsteking veroorzaken. Als er veel (Zwartkleurig) oorsmeer in de gehoorgang van uw kat zit en als uw kat hardnekkig met zijn poten over zijn oren wrijft, zou dit erop kunnen wijzen dat hij last heeft van oormijt.

Raak  de oren zo weinig mogelijk aan! Als er vocht uit de oren komt dat er onaangenaam uitziet of ongenaam ruikt , kunt U het beste uw dierenarts raadplegen voor een juiste diagnose.

De neus:
Een gezonde kat heeft steeds een schone en vochtige neus. Sommige katten kunnen opgedroogd neusvocht hebben in de hoeken van hun neusgaten. U kunt dit gemakkelijk verwijderen met een doekje gedrenkt in lauw, afgekookt water.

De ogen:
De Britten hebben een redelijk platte snuit, daardoor kan het zijn dat tranen een rand rond hun ogen kunnen vormen. U kunt deze rand voorzichtig verwijderen met een doekje gedrenkt in lauw, afgekookt water of afgekookte camille thee.  De ogen moeten alleen verzorgd worden in het geval van traanogen, maar voordat U een verzorgingsproduct gebruikt, verdient het altijd de voorkeur eerst uw dierenarts om advies te vragen.

Gebit:
De melktandjes verschijnen tussen de tweede en de zesde week. Bij vier maanden begint de kat zijn volwassen gebit te vormen, voornamelijk de hoektanden, die anders van vorm zijn dan de melktanden.
Na verloop van tijd kan er tandplak op de tanden en kiezen ontstaan. Later wordt dit tandsteen. Dit kan een ontsteking van het tandvlees (en een slechte adem) veroorzaken, die in extreme gevallen zelfs tot het uitvallen van de tanden kan leiden.
Controleer dus regelmatig de kleur van de tanden en eventuele vorming van tandsteen.

Een goede voeding kan tandplak beperken c.q. voorkomen.

Houdt er rekening mee dat als Uw kat gaat wisselen van tandjes dat hij/zij daar wat diarree door kan krijgen, net zoals bij kleine kindjes!

 

Voor de rest vraagt de Brits Korthaar niet meer zorg dan andere katten. Het is wel belangrijk dat u regelmatig ontwormd.